maanantai 7. joulukuuta 2015

Joulukuun 7. päivä

Jane Bull
Suoraa ja siksakkia. Aloittelijan opas ompeluun
Alkuteos My Sewing Machine
A Dorling Kindersley Book
Suomentanut Mirkka Santala
Kustannus-Mäkelä 2015

Brittiläiset Dorling Kindersleyn opaskirjat ovat tunnettuja selkeydestään ja yksityiskohtaisista vaihekuvistaan. Jane Bull on nyt tehnyt tähän formaattiin ompelukoneoppaan, jossa on lisäksi kaksikymmentä helppoa mallityötä.

Valokuvat ovat aivan käsinkosketeltavan realistisia myös kooltaan. Ompeluun liittyy tietysti kaikkea kaunista kankaineen, nappeineen ja tarvikkeineen. Tästä on kauniita asetelmia lukijan innostamiseksi. Tietokoneella tehdyistä kuvitustaustoista en tällä kertaa pitänyt, mutta voivathan ne olla varsinaisen kohderyhmän makuun.

Perusompelukoneen osat ja käyttö esitellään perusteellisesti. Kokeneen käsityökirjojen suomentajan Mirkka Santalan kieli on virheetöntä ja täsmällistä. Sanastossa ei ole haparointia eikä lauserakenteissa käännösmäisyyttä. Tällainen laadukkuus on nuorta lukijakuntaa kunnioittavaa!

Kauniiden kuvien ja oivallisten vaihekuvausten tehoa vähentää hieman sekava taitto. Se on välillä liian ahdasta ja rytmi vaihtelee liikaa. Esimerkiksi puolaussivu on liian tukkoinen, kun samalla sivulle on mahdutettu sekä sivusta asetettavan että ylhäältä asetettavan puolakotelon ohjeet. Kirjan suuren koon ansiosta kuvat ovat kuitenkin riittävän suuret.
Ompelukoneen käytön perusohjeet ovat mielestäni riittävät ja mikä parasta, myös ongelmiin paneudutaan. Löysin yhden asian, jota en edes tiennyt. Luulin, että puolassa oleva reikä on vain merkkinä siitä, kummin päin puola asetetaan, mutta kirjassa neuvottiin pujottamaan langan alku sen läpi. Nyt tiedän senkin. Onhan tunnettu asia, että nämä kuvitetut lasten oppaat ovat aikuisillekin hyödyksi. Kukapa rakastaisi tylsien, asiallisten piirroskuvin etenevin manuaalien lukemista!

Materiaaleista ja tarvikkeista kerrotaan perusasiat. On vähän huvittavaakin, että kaikki ompelukoneen hankinnasta lähtien esitetään siten kuin lapsi tai nuori toimisi itsekseen. Voi olla, että tämä sävy kannustaa omatoimisuuteen ja siihen, että ompelu voi olla oma juttu.

On tärkeää, että kirjassa olevat mallityöt ovat jokseenkin helppoja ja rajallisia tehtäviä. Ideat eivät ole aivan maata mullistavan uusia, mutta osuvilla materiaalivalinnoilla niistä saa oikein hauskan näköisiä. Kassit, pussit, essut ja tyynyt eivät aikuisen tekemänä edes vaatisi ohjeita, mutta perusasiathan oppii tekemällä ne kerran hyvin. Edistyneempiä käsityöohjeita ovat ompelukoneen suojus, kangaseläimet ja vetoketjupenaali. Nuken vuodevaatteet ovat onnistunut kokonaisuus.

Suoraa ja siksakkia on hyvin koottu opaskirja, johon lapsi voi palata uudelleen ja uudelleen kaivatessaan tekemistä. Vaikka asiat opetetaan koulussakin, niihin voi joutua palaamaan, kun ei enää muistakaan, miten ompelukoneen lanka piti pujottaa. Kirja on niin iloinen ja myönteinen, että se voi saada ompelua inhoavankin kokeilemaan jotakin vaikkapa pyyheliinoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti